29. august · 2019
Mercantec i front for at løfte kompetenceniveauet og sikre velfærd og udvikling. 84 millioner er afsat til nationalt STEM-projekt.
I fremtiden kommer Danmark til at mangle tusindvis af ingeniører, IT-specialister og omkring 30.000 fagpersoner med jern og metal som speciale.
Rigtig mange bæredygtige løsninger afhænger af, at vi har kompetencer inden for innovation og digitalisering.
Industriel revolution
Det var nogle af hovedbudskaberne i går, da Mercantec, Viborgs største uddannelsesinstitution, var vært ved en såkaldt STEM-konference, hvor blandt andre den tidligere justitsminister og borgmester i Viborg, Søren Pape Poulsen (C), samt tidligere undervisningsminister Christine Antorini (S) deltog.
STEM er en forkortelse af science, technologi, engineering og mathematics.
- Vi er på vej mod det, der bliver kaldt den fjerde industrielle revolution. Sikrer vi ikke arbejdsstyrken på de områder, sakker Danmark bagud, lød budskabet fra Søren Pape Poulsen, der var dagens første taler.
Hver fjerde job er STEM
STEM-konferencen er startskuddet til et nationalt projekt, som Mercantec står i spidsen for.
STEM-projektet er støttet med knap 84 millioner kroner. En del fra EU samt Region Midtjylland og Region Sjælland.
- Hver fjerde nye job inden for den private sektor er et STEM-job. Forældre må nødvendigvis forstå, at vejen frem for deres børn med fordel kan være en STEM-funderet uddannelse og meget gerne en erhvervsuddannelse, sagde Mercantec-direktør, Kirsten Holmgaard.
800 praktikpladser
Både folkeskoleelever, erhvervsskoleelever, ufaglærte voksne og virksomheder vil fra 2019-2021 blive præsenteret for nye STEM-rettede tiltag.
- Det er vigtigt, at vi får styrket undervisningen på alle niveauer, så den bliver STEM-orienteret, lød budskabet fra Kirsten Holmgaard.
De mange millioner bliver fordelt på i alt otte erhvervsskoler over hele landet. Her i området er de første initiativer allerede på tegnebrættet. Eksempelvis vil Mercantec i et lokalt projekt sikre flere elevpladser på IT-området.
Desuden vil STEM-midlerne sikre et kompetenceløft for ufaglærte.
Flere piger tak
Et af de projekter, som også allerede er i støbeskeen og er finansieret af STEM-midlerne, udspringer af ønsket om at få flere piger på de teknologiske erhvervsuddannelser. En del af STEM-midlerne lokalt er derfor målrettet at fastholde og udvide pigegruppen.
Elever allerede i de små klasser i grundskolen i Viborg Kommune vil stifte bekendtskab med STEM. De næste to år vil flere initiativer blive sat i værk målrettet både grundskolen og efterskolerne.
Projektleder Steen Würtz har høje forventninger til projektets muligheder.
- Vi skal ind og inspirere eleverne i grundskolen langt tidligere, end vi har gjort før. Kun fantasien sætter grænser for, hvad vi kan lave af tiltag. Bæredygtighed og forståelsen af, hvordan vi når verdensmålene, bliver også emner, som STEM-projektet kommer til at emme af, lød det fra ham.