- Forside
- ...
- EUD Business
- Valgfagsbeskrivelser
Valgfagsbeskrivelser
11. august · 2021
-
Avanceret regneark
-
I faget kommer du til at arbejde med regneark på mange forskellige måder. Målet er at vi tager udgangspunkt i de erfaringer du har. Regneark er en form for værktøj, som er anvendelige i mange funktioner.
Du kommer til at arbejde med at automatisere og kvalitetssikre arbejdsopgaver, hvor regnearksprogrammer anvendes, fx til at oprette og redigere kunder, lager og varer. Ligeledes får du undervisning i at anvende funktioner i regnearks-programmet til sortering og filtrering af data samt oprette relevante formler, og oprette regneark til andre med låsninger af eller og indbyggede makroer. Du kommer også til at formatere regneark, så tal og diagrammer gøres præsentabel.Du kommer også til at arbejde med opslag, betinget formatering og datavalidering af større talmængder samt analyse af større datamængder ved hjælp at pivot og endelig import/eksport af data fra regnearks-programmet.
-
Debitor, kreditor og lagerstyring
-
Økonomisk styring af lageret
• Lagermodulet i E-conomic, igangsætning og oprettelse af varer, prisgrupper, kobling til finansmodulet
• Værdiansættelse af varelager
• Opgørelse af lagerværdi og vareforbrug
• Prisændring og rabatter
• Behovsberegninger
• Registrering i indkøbsmodulet
• Registrering i ordremodulet, herunder tilbud, ordrebekræftelser, følgesedler og fakturering
• Styring af ordrer og delleveringer og restordrer
• Optælling og korrektion af varelagerKreditorstyring
• Kreditormodulet i E-conomics, igangsætning og oprettelse af kreditorer, medarbejdere og kobling til finansmodulet
• Bogføring af købsfakturaer og kreditnotaer
• Udligning
• Styring af kreditorer i E-conomics
• Procedurer for godkendelser af kontrol af leverancer og fakturaer
• Forfaldsdato, kasserabat
• Udskrifter i kreditormoduletDebitorstyring
• Debitorpolitik, kreditvurdering
• Debitormodulet i E-conomics, igangsætning og oprettelse af debitorer og kobling til finansmodulet.
• Forfaldsdato, kasserabat, kreditmaksimum og prisgrupper
• Fakturering og kreditnotaer
• Udligning
• Debitorstyring i E-conomics
• Godkendelsesprocedurer og bogføring af indbetalinger
• Rentetilskrivning
• Kontoudtog
• Udskrifter i debitormodulet
• Rykkebreve
• Bogføring af tab -
Grafisk fremstilling / Grafisk præsentation
-
På valgfaget får du viden og forståelse for, hvordan grafik kan understøtte et budskab og dermed gøre budskabet lettere at forstå og afkode.
På kurset bliver du undervist i de mest almindelige grafiske opstillingsregler. Vi kommer omkring: Det gyldne snit, gestaltlove, KISS, First Thing First, farver og typografier. Vi arbejder også med, hvordan grafiske opstillinger og talmateriale kan præsenteres på en let og forståelig måde. Under hele kurset arbejder vi med små øvelser og praktiske eksempler.
-
Grundlæggende E-handel / E-commerce drift
-
I faget analyserer vi forskellige e-handelsvirksomheders løsninger på nettet. Vi forsøger at afdække e-handelsvirksomhedens kunders behovsstruktur, efterspørgsel og nytteværdi. Du får kendskab til en webshops rolle i virksomheden og sortimentet, som udbydes i virksomheden og via e-butikken, samt hvordan den daglige drift og vedligeholdelse af e-butikken.
Du lærer at gennemføre et e-salg fra ordren er indkommet til varerne er sendt til forbrugeren samt håndtere og behandle henvendelser fra kunder omkring reklamationer. Ligeledes bliver du undervist i kundernes rettigheder og sikkerhed ved besøg og køb i e-butikken. Vi ser på Cross Channel strategier og forskellighederne i markedsføring, konceptudvikling og segmentering for handelsvirksomheden og e-handelsvirksomheden -
HR og personaleadministration
-
I faget HR og personaleadministration kommer du til at arbejde med de opgaver, der normalt ligger i de offentlige og private HR-afdelinger. Formålet med faget er, at forstå opgaverne, de lovgivningsmæssige rammer og de særlige vilkår, som er særligt kendetegnende for den private samt offentlige sektors personaleadministration.
Du lærer noget om hovedprincipperne inden for ansættelsesret, herunder
funktionærloven, hovedprincipperne inden for kollektiv arbejdsret og ferieloven. Du undervises i de gængse ansættelsesprocedurer, udformning af ansættelseskontrakter, indberetning af stamdataoplysninger, samt bistå ved udformning af introduktionsprogrammer for nye medarbejdere mv. Du får også mulighed for at arbejde med gældende lovgivning, overenskomster og behandling af personalesager.Undervisningen veksler mellem oplæg fra underviseren og løsning af opgaver individuelt og i grupper.
-
International Handel
-
I faget international handel lærer du om:
- Danmarks internationale handel fordelt på lande/regioner og varer.
- Teorier for hvorfor international handel opstår.
- Gældende relevant lovgivning og regelsæt på væsentlige markeder, herunder bl.a. CISG (Den internationale købelov).
- International handelspolitik, herunder bl.a. handelsrestriktioner.
- De mest almindelige forekommende transport- og forsikringsforhold i international handel.
- De forskellige typer af transport- og tolddokumenter og kan anvende de almindeligst forekommende.
- Metoder til sikring af internationale betalinger, herunder remburser og kurssikring.
-
Logistik
-
Beskrivelse:
Du får et grundlæggende kendskab til den økonomiske sammenhæng mellem indkøb, råvarelager, produktion, færdigvarelager og salgsfunktionen i virksomheden.
Væsentlige emner i forbindelse med undervisningen vil være:
- Materiale- og informationsstrømme fra råvareproducent til slutbruger
- Materialestrømmenes samfundsmæssig betydning set ud fra både miljøet og virksomhedernes økonomiske strømme.
- Logistisk planlægning
- Grundlæggende logistiske metoder og værktøjer i forbindelse med en konkret virksomhed¨
- Almindeligt forekommende lagerstyringsprincipper, som f.eks. ”Just in time”.
Ovenstående emner vil blive rigt illustreret ved eksempler og opgaver.
Undervisningen foregår i et behageligt og åbent miljø ved brug af IT, hvor dette er muligt og hensigtsmæssigt
Varighed
5 dage
Læringsmiljø:
Undervisningen foregår som klasseundervisning med læreroplæg. Der er altid plads til spørgsmål, diskussion og faglig udveksling af erfaringer.
Teoridelen bliver altid suppleret med opgaver, cases samt illustrerende eksempler fra praksis.
Opgaverne løses altid på computer, hvorfor det er nødvendigt at medbringe egen computer til undervisningen. Computeren skal endvidere give mulighed for at gå på nettet, da opgaver og løsninger ofte udveksles via nettet.
Der normalt en fri og direkte tone i lokalet, men absolut god og behagelig.
Lærerrolle:
Læreren underviser, vejleder og fungerer i forbindelse med løsning af opgaverne som ”faglig” konsulent, som der kan diskuteres med.
Elevrolle:
Der forventes, at du deltager aktivt i undervisningen, stiller spørgsmål, hvis der er noget du ikke forstår, supplerer med dine praktiske eksempler i relation emnet fra din praktikvirksomhed for på den måde at bidrage til, at teoridelen bliver vedkommende i forhold til deltagernes hverdag i praktik virksomhederne. På den måde opnås den bedste helhed i undervisningen, når teorien og virkeligheden kobles sammen. Det skal du også bidrage til.
Elevens arbejdstid:
Teoridelen er planlagt med 37 arbejdstimer pr. uge. De 30 lektioner foregår på skolen, hvor der arbejdes med teori, opgaver samt eksempler fra virkeligheden, hvor dette er relevant. Som hjemmearbejde skal I udføre læse tekst, løse opgaver og i øvrigt forberede jer til næste dags undervisning.
Evaluering:
Du får en skoleudtalelse i form af en karakter. Bedømmelsen bygger på:
- Dit arbejde i klassen
- Din deltagelse i de faglige diskussioner
- Dine bidrag i øvrigt til undervisningen
- Din løsning af de stillede opgaver
- Din løsning af den skriftlige prøve, som hvert skoleforløb afsluttes med.
-
Løn & lovgivning
-
I faget ”løn og lovgivning” kommer du til at arbejde med overenskomster, love og bekendtgørelser samt vejledninger fra det offentlige via opgaver og en case.
Du får en ”værktøjskasse”, der gør, at du kan lave løn herunder beregne pension, ATP, AM-bidrag og SKAT, multimediebeskatning, fri bil, diæter, kørselsgodtgørelse m.m. for månedslønnede og timelønnede. Ligeledes lærer du at beregne feriepenge ved fratrædelse, ferietillæg og løn i ferien samt beregne opsigelsesperiode, løn i opsigelsesperioden og fratrædelsesgodtgørelse.
Vi læser også en overenskomst og søger de væsentligste oplysninger. Du modtager undervisning i de grundlæggende regler for selskabsbeskatning, suppleret med afgørelser og domme inden for området.
Undervisningen vil blive suppleret med en række opgaver, der illustrerer lovenes fortolkning og anvendelse i praksis. -
Moms og afgifter
-
I faget lærer du at anvende centrale momsregler for køb og salg i Danmark, herunder reglerne for henholdsvis fuld-, delvis eller ingen fradrag
Du får kendskab til centrale momsregler ved samhandel med udlandet herunder handel med momsregistrerede og ikke-momsregistrerede virksomheder
Vi arbejder med bogføring af moms og udarbejdelse af momsopgørelse samt momsangivelse til Skat
Reglerne for lønsumsafgift, bliver gennemgået, og du får endvidere kendskab til reglerne for refusion af udvalgte energiafgifter, så du kan opgøre refusionen
-
Mundtlig kommunikation og konflikthåndtering
-
I faget får du kendskab til de kommunikative grundelementer som assertion og assertionsteori. Vi tager fat i nogle gode praksiseksempler og arbejder med den gode samtale. Vi ser på de forskellige personprofiler og deres betydning for fælles forståelse.
Vi ser på konfliktens dimensioner og arbejder med konflikttrappen herunder konfliktens sprog og den optrappende og dæmpende adfærd. Du lærer om dialogen og argumentationens betydning. -
Præsentation og formidling
-
Faget er velegnet, hvis du gerne vil forbedre din eksamensteknik og blive bedre til at præsentere i større forsamlinger, - både fysiske og digitale forsamlinger.
I Faget arbejder vi med at præsentere et emne over for en forsamling, det kan både være i grupper og individuelt. Du får kendskab til nogle konkrete teknikker og hjælpemidler til præsentationen, og vi arbejder med at håndtere nervøsiteten i forbindelse forberedelse og afvikling af selve præsentationen.
-
Relationsmarkedsføring i praksis
-
I faget sætter vi fokus på relationer mellem kunde og virksomhed. Vi skal arbejde med langvarige relationer og økonomiske afkast.
Du får kendskab til forskelle på relations- og transaktionsmarkedsføring i praksis og til forskellige samarbejdsrelationsmodeller og netværksteorier.Vi ser også på udfordringerne ved at arbejde i et netværk og på de relevante teknologier, der understøtter muligheden for etablering af langvarige relationer.
-
Salg og markedsføring
-
Undervisningen omfatter nedenstående hovedområder:
• Logistik og administration
• Salg, telemarketing og reklamationer
• Kalkulation og tilbudsafgivelse
• Kundeforhold og konkurrence
• Database søgning
Der undervises indenfor alle hovedområder hvor områdernes sammenhæng belyses. Hvert hovedområde omfatter en række delemner/kompetencemål. .På modulet er overskriften "Salg"
• Her tages udgangspunkt i virksomheden og kunderne. Det er bl.a. emner som indblik i hvordan kunder reagerer, og hvordan man som sælger yder god service og fungerer og målretter sin styring i en virksomhed.Indhold
• Introduktion
• Markedsføringsloven
• Konflikt-håndtering
• Salg
• Forbrugerforhold
• Tilbudsdannelse
• Kalkulation
• Logistik
• DataindsamlingMål
Blive i stand til at indgå i virksomhedens team samt kunne forstå og udføre almindelige arbejds-, markedsførings- og salgsopgaver i virksomheden. -
Teambuilding
-
Du hører om forskellige samarbejdsformer og arbejdsroller i et teamwork herunder typologier, hvordan vi er, så vi alle kan yde vores bedste.
Du skal kunne planlægge, gennemføre og evaluere en opgave som en del af et team. Ligeledes får du viden om de mekanismer, der skaber et højt ydende team med stærke indbyrdes relationer og kan bidrage til udvikling af relationerne herunder anerkendende tænkning.
Vi kommer omkring positiv psykologi og læringsmodeller, der fremmer teamudvikling og du lærer at deltage i procesanalyse og udpege forbedringsområder i forhold til teamets opgaver og mål. -
Teamwork og arbejdsplanlægning
-
Er et godt valg, hvis du vil være bedre til at indgå i arbejdsrelationer. Du får viden om, hvordan du kan yde dit absolut bedste og få andre til at gøre det samme.
Vi arbejder med typologier om at hvis jeg ved, hvordan jeg er, ved jeg også, hvordan andre opfatter mig. Hvis jeg ved hvordan du er, ved jeg også hvordan du og jeg kan udveksle opgaver og kommunikere, således vi begge yder vores bedste.
Du får kendskab til hvordan man udvikler et team og anvender anerkendende tænkning, samt hvordan du kan spille andre gode? Vi kommer omkring konflikthåndtering og får viden om hjernen og de processer, der sker bevidst og ubevidst. Endelig arbejder vi med den positive psykologi, om hvordan kan det være at andre klarer sig bedre end andre, individer såvel som organisationer.Vi skal grine, lege og lære. Husk at have tøj med således du kan være ude.
-
Udvidet skriftlig kommunikation
-
I valgfaget udvidet skriftlig kommunikation kommer du til at arbejde med alle væsentlige områder i virksomhedens skriftlig kommunikation med høj grad af inddragelse af digitale tekster, medier, billeder mv.
På kurset arbejdes der med kommunikationsteorier og modeller med træning i, hvordan man skriver godt, korrekt og målrettet skriftlig dansk. Vi arbejder med opgaver i forskellige genrer i virksomheden, og kursisterne får rig lejligheden til at arbejde med opgaver hjemme fra virksomheden.
Som det fremgår ovenfor, tilrettes det enkelte kursus i høj grad til kursisternes praktikvirksomhed i den private og offentlige sektor.
-
Vareeksponering & event
-
Målet med det valgfrie specialefag, er at eleven skal kunne igangsætte salgsfremmende aktiviteter i forhold til produkter eller butikken som helhed, herunder komme med forslag til events f. eks til strategiske salgsperioder.
Eleven lærer at tilrettelægge og arbejde kreativt bl.a. med oplevelser, arrangementer og eksponeringer. Det er vigtigt at kunne gøre butikken levende, arbejde kreativt, struktureret, kunne kommunikere effektivt til mange sider og have ”mange bolde i luften”.
Oplevelsesområdet er i disse år i kraftig vækst, udviklingen og gennemførelsen af oplevelser og events går i mange retninger, en vigtig faktor i markedsføringen af sin butik.Indhold:
• Idè-generering
• Planlægning
• Strukturering
• Budgettering
• målsætning
• Visuelt markedsføring
• Opgave med vekslende udførelse i praksis og teoriMål:
At få en forståelse for og kunne tilrettelægge og udføre en salgsfremmende aktivitet i virksomheden.