1. december · 2021
Katya Sanders nye kunstværk bliver i disse dage monteret på væggene på Midtbyens Gymnasium. Det har været undervejs i 4,5 år og rummer kompleks teknologi under de farvede sekskanter i filt.
En drages skæl, tegl der bugter sig så fint eller måske bølger på en strand? Associationerne kan være mange for Katya Sanders nye kunstværk, der i disse dage sættes op på Midtbyens Gymnasium.
Et helt unikt kunstværk, der på alle måder er lavet til livet på Midtbyens Gymnasium, fortæller den danske kunstner, der bor i Tyskland og har lavet masser af værker og udsmykninger i både ind- og udland.
Kunstværket består af en række skærme med påsatte filt-sekskanter. Hver af lapperne kan bevæge sig via en lille arm, som styres af små motorer. Motorerne er gemt væk bag på kunstværket, og kommunikerer med en computer, idet der også er en del programmering i værket.
Tanken er nemlig, at værket skal følge med livet i huset. Sensorer i værket registrerer alt lige fra trafik og farver, så når der i pauserne er fyldt med elever på vej op og ned ad trapperne, afspejles det i værket som bølger eller aktivitet.
Når undervisningen står på, og lokalerne er mere rolige, er værket tilsvarende roligt, og det slukker i øvrigt af sig selv om aftenen og i weekenden. På samme måde er der i programmeringen indlagt en speciel mulighed for rektor at skabe ekstra liv og overraskelser i værket ved et tryk på en knap til festlige lejligheder.
Ekstremt komplekst
Katya Sanders har gået til og fra værket i cirka 4,5 år. En udskydelse af byggeriet og en coronakrise kom ind over. Projektet har hun fulgt til dørs sammen med fysiker og ingeniør Frederik Bundgaard, der har ageret teknisk konsulent:
-Det havde været umuligt uden Frederik, for hele processen er så ekstremt kompleks. Alt i konstruktionen er udviklet fra bunden, og processerne spænder lige fra metalarbejde over programmering til automatisering. Det at få min kunstneriske vision sat sammen til noget, der både virker i praksis og er råd til og kan standardiseres, så det kan hænges op, har været en kæmpe opgave på alle måder, fortæller Katya Sanders.
Selve byggeriet af Midtbyens Ggymnasium falder ind under et kunstcirkulære, der dikterer, at halvanden procent af håndværkerudgifterne skal bruges på kunstnerisk udsmykning. Således blev der i sin tid udskrevet en konkurrence af Statens Kunstfond, og her valget faldt på Katya Sanders projekt.
Det interaktive filtrelief er sidste del af udsmykningen fra Katya Sanders, der også stod bag et kæmpestort gardin til skolens auditorium, der allerede er installeret. Dommerkomitéen lå i bedømmelsen af Katya Sanders’ projekt vægt på, at den teknologiske udsmykning passer som fod i hose til gymnasiets højteknologiske profil, og det var da også det, Katya Sanders lå til grund for sin idé i første omgang.
-At valget faldt på filt, er slet ikke tilfældigt. Det tilfører en stoflighed til omgivelserne som ikke er at finde i beton, glas eller stål som jo ellers er det fremherskende her, fortæller hun og fortæller videre, at værket også har direkte tråde til eleverne på gymnasiet og den måde, de arbejder på.
-Jeg ser Midtbyens Gymnasium som et sted, hvor eleverne arbejder med højteknologiske og innovative løsninger og idéer, som jo så til sidst skal munde ud i noget fysisk og konkret, og på samme måde har det været med kunstværket, fortæller Katya Sanders.