31. januar · 2022
Når uddannelsesinstitutionen Mercantec tilrettelægger uddannelser og efteruddannelser for medicoteknikere, går de efter at tage branchen med på råd. En leder fra sygehusvæsnet giver sit bud på hvad de vigtigste kvalifikationer hos en ny medicotekniker er – og hvad de gerne vil have mere af.
Det overrasker nok ingen, at de fleste medicoteknikere rundt om på hospitalerne har ganske godt styr på de tekniske aspekter af deres fag. For rigtig mange medicoteknikere er teknikken grunden til de valgte faget i første omgang, men den indgående tekniske viden skal også kunne videreformidles:
-Noget af det, der virkelig har rykket noget for os, er, at der i uddannelsen på Mercantec også var taget højde for det formidlingsmæssige aspekt for medicoteknikere, fortæller Janni Agertoft, der er leder af medicoteknisk sektion på Aalborg Universitetshospital.
I Janni Agertofts sektion kredser arbejdet om at sikre, at det almene medicotekniske udstyr er opdateret og i det hele taget fuldt funktionsdygtigt.
Formidling er vigtig
For rigtig mange medicoteknikere gælder det, at de først og fremmest er ferme til det tekniske, men ikke nødvendigvis har nogen formidlingsmæssige forudsætninger. Men ofte er der brug for netop at kunne formidle på et højt plan, og rigtig ofte er det til et hold af højtuddannede specialister.
-For mange teknikere kan det være virkelig svært at komme på en afdeling og udbrede nogle budskaber til en specialist. Derfor er det en rigtig god idé, at man lærer at stille sig op og fortælle om hvordan udstyret skal bruges eller hvis udstyret på en eller anden måde bliver brugt uhensigtsmæssigt, fortæller Janni Agertoft og tilføjer, at undervisningen i formidling også giver medicoteknikeren pondus og mod til at udføre undervisning overfor kolleger.
På uddannelsen blev et hold klinikere i form af sygeplejersker brugt som ”prøveklud” for medicoteknikernes fremlæggelser, og tilbagemeldingerne var rigtig gode.
-De beskrev det som en rigtig positiv oplevelse, og samtidig gav det også klinikerne en forståelse af teknikernes hverdag og udfordringer, siger Janni Agertoft.
Lytte til behov i branchen
Janni Agertoft var som leder af afdelingen også inviteret med om bordet, da der i sin tid skulle diskuteres efteruddannelse med Mercantec. Her blev der blandt andet peget på, at den kliniske sammenhæng med medicoteknikernes arbejde også skulle tænkes ind.
-Vi har virkelig brug for, at den kliniske vinkel er tænkt ind, således at teknikeren får indsigt i hvad det er udstyret bruges til. Det er vigtigt, at teknikerne ved hvordan udstyret bruges i forhold til patienten og får en sygdomsforståelse. Derfor er anatomi, fysiologi og sygdomslære også en vigtig del af en medicoteknikers virke, fortæller Janni Agertoft, der oplever at nye medicoteknikerne generelt er meget teknisk stærke, men mangler forståelse for det kliniske aspekt. Selve organisationen på et sygehus, patientflowet og hvad de enkelte faggrupper kan bidrage med, er ligeledes emner, der skal bidrage til at gøre forskellen på en tekniker og en medicotekniker.
Hos Mercantec som uddannelsesinstitution forsøger man altid at fokusere på netop branchens behov:
-Kompetenceudvikling af den enkelte medarbejder er et vigtigt område for den enkelte kunde. Specielt i en højteknologisk verden, hvor udviklingen går så hurtigt. For os konsulenter gælder det om at lytte til branchens behov. Herefter kan vi så udvikle og afvikle kurserne inden for de rammer, vi har som uddannelsesinstitution, fortæller Michael Fast, der er virksomhedskonsulent på Mercantec.
-Personligt elsker jeg projektledelse og tanken om den gode dialog mellem projektleder og kunder, og jeg oplever, at den tætte dialog giver det bedste resultat, tilføjer han.
Tid er en faktor
Selvom efteruddannelse af medarbejderne er et vigtigt og nødvendigt skridt for Janni Agertoft i bestræbelserne på at holde afdelingen opdateret, er der naturligvis også tidsmæssige aspekter på en i forvejen travl arbejdsplads, der skal tages hensyn til.
-Når en medarbejder rives ud af vagtplanen flere uger på et år, så belaster det selvfølgelig dem, der er tilbage, fortæller Janni Agertoft, der derfor kun kan sende en tekniker afsted på uddannelse ad gangen fra hvert hospital uanset hvornår på året kurset foregår.
I sidste ende er det et puslespil, der skal gå op, og at det kan godt være en ganske kompliceret øvelse i forhold til uddannelse og efteruddannelse for regioner, kommuner og private aktører. Det fortæller Michael Fast, der godt kan nikke genkendende til de praktiske udfordringer:
-Vi sidder hver dag og planlægger og tilrettelægger uddannelsesplaner for elever og kursister, og forsøger at få kalendere til at gå op mellem vore undervisere samt kundens og kursistens. Det kan til tider godt være lidt svært at få til at gå op, men det lykkes dog næsten altid via en god dialog og forståelse for hinandens arbejdstider, forklarer Michael Fast.
Faktaboks – Masser af muligheder
Mercantec tilbyder flere forskellige kurser, der har relevans for medicoteknikere og elektronikfagteknikere.
Der er tale om blandt andet kurser i netteknik og servere og kurser i IT-sikkerhed.
Derudover tilbyder Mercantec den 4-årige erhvervsuddannelse som elektronikfagtekniker og den 1-årige overbygning på elektronikfagteknikeruddannelsen i medicoteknik.
Kontakt os

Chefkonsulent for voksen- og efteruddannelse
Michael Fast
Mercantec
Tlf. +45 8950 3440
Mobil +45 2466 9415