20. april · 2022
Mercantec i Viborg har udtaget to bygningsstruktør-lærlinge fra Svend E. Madsen A/S til DM i Skills, hvor de skal løse en uforudsigelig opgave gennem stærkt samarbejde.
”Når betonen først er der, skal du ikke gå og lave alt muligt,” siger 21-årige Jeppe Koudal Christensen. ”Du har en deadline, hvor tingene skal være klar.”
For en bygningsstruktør er ordentlig forberedelse alfa og omega, og det ved Jeppe Koudal Christensen og hans kammerat, 22-årige Mattis Bay-Smidt Just, alt om. De to Bjerringbro-gutter er i lære som bygningsstruktører, og de er så dygtige til deres fag, at Mercantec i Viborg har udtaget dem til dette års DM i Skills, det årlige danmarksmesterskab for unge fra erhvervsuddannelserne.
Klar til lidt af hvert
Bygningsstruktører skaber bygningsværker i beton – fra boliger, fabrikker og skoler til havne og broer. Der går meget tid med at sætte forskallinger op i træ, plast eller aluminium, så støbearbejdet går som planlagt. Da vi kigger forbi for at interviewe de to lærlinge på Mercantec Bygge & Anlæg, har de travlt med at øve sig til DM i Skills. Selv om de kender opgaven på forhånd, ved de også, at den vil ændre sig, og den uforudsigelighed er de klar til at håndtere.
”Vi skal lave et brofag ved først at støbe to pyloner og til sidst lave et dæk, der samler dem,” forklarer Jeppe Koudal Christensen. ”Både selve opgaven og de materialer og det værktøj, vi har at arbejde med, kan blive ændret op til 25 %. Du skal være forberedt på, at du pludselig får at vide, at du ikke har det træ, du har gået og vænnet dig til. Eller at du pludselig skal have dit armeringsjern klar om to timer, hvor du havde regnet med at have fem.”
Dagligt samarbejde en fordel
De to bygningsstruktører glæder sig til DM i Skills, som afholdes i Høng fra 28. til 30. april. Bygningsstruktører stiller op som tomandshold for at kunne samarbejde om opgaven, der kræver fire hænder – og to hoveder, der kan finde ud af at samarbejde. På dét punkt har de to Bjerringbro-gutter en fordel: Begge er i lære hos entreprenørfirmaet Svend E. Madsen A/S i Bjerringbro og er vant til at arbejde sammen i det daglige.
”Vi skal op mod to andre hold,” siger Mattis Bay-Smidt Just. ”Jeg tænker, de andre nok er lige så gode som os, men Jeppe og jeg har en fordel i, at vi går sammen hver eneste dag. Vi ved, hvad hinanden tænker, og det kan godt gøre det lidt nemmere for os”.
”De har et godt samarbejde,” supplerer Lars Mikkelsen, der er underviser på Mercantec og har haft de to lærlinge på skolebænken. ”Det er to gode og stabile folk, der gerne vil gøre en indsats. De skal bare have lov at gå og knurre lidt, så går det bedst!”
I fædrenes fodspor
Æblet falder ikke langt fra stammen for de to unge bygningsstruktører. Deres fædre arbejder også for Svend E. Madsen A/S, og for både Mattis Bay-Smidt Just og Jeppe Koudal Christensen har det været et godt valg at videreføre familietraditionen.
”Inden jeg begyndte som bygningsstruktør, arbejdede jeg i en Fakta i Nordjylland,” fortæller Mattis Bay-Smidt Just. ”Min far er formand hos Svend E. Madsen A/S og sagde på et tidspunkt, at hvis jeg ikke havde fundet noget andet, inden jeg blev 18, kom jeg med ham ud at arbejde. Det var så det, jeg gjorde, og så fangede det mig bare.”
Jeppe Koudal Christensen fortæller nærmest den samme historie. ”Min far er også formand i firmaet, så jeg har været med ham på arbejde i nogle sommerferier,” siger han. ”Jeg tænkte egentlig på at blive tømrer, men det syntes jeg alligevel ikke var så interessant, og det her beton er egentlig meget sjovt!”
”Det dér – det har jeg lavet!”
Men hvad er det så, der er så godt ved uddannelsen og jobbet som bygningsstruktør? For Mattis Bay-Smidt Just er det lige dele fysisk aktivitet og skabertrang. ”Du kommer ud at røre dig og bruge dine hænder,” siger han. ”Og når du så har et færdigt produkt, kan du se det og tænke: ’Det dér – det har jeg lavet.’ Det er fedt!”
Den tempofyldte hverdag, hvor forskalling og armeringsjern skal stå klar i det øjeblik, betonkanonen drejer ind på pladsen, er lige noget for Jeppe Koudal Christensen. ”Man har lidt travlt, og der er fart på. Det med, at du har en deadline, synes jeg er meget sjovt,” siger han.
Job for resten af livet
Og så er der jo lige det med jobmulighederne. Selv om det ikke er det første, de to bygningsstruktører nævner, kan man mærke på dem, at de er glade for fremtidsudsigterne.
”Der er sådan set job for resten af livet. Der er nok at vælge imellem,” slutter Mattis Bay-Smidt Just, inden de igen kaster sig over arbejdet. Kanterne på to forskallingsplader flugter ikke helt med hinanden, så de to unge bygningsstruktører skiller dem ad og starter forfra. Det er den opmærksomhed på detaljen, der gør, at de kan støbe et godt resultat – og at de snart får mulighed for at vise, at de er blandt de bedste i landet.