6. december · 2019
Thomas Kølbæk Jespersen har gjort kometkarriere i robotteknologi og har haft stor glæde af sin HTX-baggrund. Han er imponeret over Midtbyens Gymnasiums fremsynede studieretning – robotteknologi
Efter sommerferien kan Midtbyens Gymnasium, som et af landets eneste, tilbyde en studieretning på HTX i robotteknologi. Med studieretningsfagene matematik og programmering samt udnyttelse af de unikke faciliteter på det nybyggede Midtbyens Gymnasium vil Mercantec med den nye studieretning i robotteknologi tiltrække HTX-elever fra et stort geografisk område.
Thomas Kølbæk Jespersen er uddannet civilingeniør inden for Elektronik & IT fra Aalborg Universitet og er i en alder af blot 26 år en af landets lovende talenter på robotteknologi-fronten. Han roser Midtbyens Gymnasium og kalder den nye studieretning for ”et fantastisk tiltag.”
Der er stor efterspørgsel på talenter inden for naturvidenskab og teknologi, så alle døre står åbne for unge, der vælger at gå netop denne vej, vurderer Thomas Kølbæk Jespersen.
- Robotindustrien er i voldsom vækst. Som ingeniør er der rigtig gode muligheder for at finde arbejde i både Danmark og resten af verden. Hvis man samtidig har arbejdet med robotteknologi i gymnasiet, har man en klar fordel, siger han.
Mest fremtid i HTX
Thomas Kølbæk Jespersen har selv en studentereksamen fra HTX med i bagagen. Han var aldrig selv i tvivl om, at han skulle gå den naturfaglige og teknologiske vej.
- Der var alt for mange overflødige fag på de andre gymnasielinjer til min smag. Ved at vælge HTX følte jeg, at der var mere fokus på de fag, der passede til mine ønskede fremtidsmuligheder, siger han og fortsætter.
- Samtidig fik jeg nemmere ved at fortsætte direkte på universitetet, fordi jeg allerede havde arbejdet meget med problembaseret læring, projekthåndtering og naturvidenskabelige forsøg.
Dukke gav million
I dag arbejder Thomas Kølbæk Jespersen i Singapore, hvor han hos virksomheden APTIV udvikler teknologien til fremtidens selvkørende biler.
Thomas Kølbæk Jespersen gik i 3.g på HTX, da han udviklede balance-robotten Baladino, som han og en kammerat siden satte i produktion. Allerede i de første år som studerende på Aalborg Universitet drev han virksomhed og blev medopfinder af ”SmartGurlz”, som er robotlegetøj til piger bestående af en programmerbar miniature Segway med dertilhørede dukke, som skulle få flere piger til at interessere sig for naturvidenskab og programmering.
Robotten er siden blevet solgt i tusindvis af eksemplarer i Europa, og også på det amerikanske marked har opfindelsen fået kasseapparaterne til at klinge. Da ”SmartGurlz” blev brandet i den amerikanske udgave af ”Løvens Hule”, var der stor interesse blandt de kendte iværksættere fra USA, og ”SmartGurlz” gik fra programmet med en investering på 1,3 millioner kroner.
Robotter i vækst
Thomas Kølbæk Jespersen, der byggede sin første robot som 16-årig, har desuden beskæftiget sig med programmering, droner og elektronik-design. Gennem studietiden har han været indehaver af en konsulentvirksomhed, der blandt andet solgte robot-byggesæt til gymnasier og universiteter.
Midtbyens Gymnasium forventer, at den nye studieretning vil kunne tiltrække mange elever, når studieretningen efter sommerferien er en blandt mange nye tilbud til eleverne på det nybyggede og højteknologiske Midtbyens Gymnasium i Viborg.