På fagretningen ”teknologi og håndværk” er projekterne bygget op med inspiration fra DR1 programmet ”Danmarks næste klassiker” Produkterne skal udstilles ugentligt ligesom ”Danmarks næste klassiker”
Projekt Mad - kok og ernæringsassistent: Den næste veggie klassiker
Bæredygtig produktion, fede råvarer og kærlighed til mad er omdrejningspunktet i dette projekt. Her vil du både få fingrene i bolledejen og se hvad der sker på bunden af gryden. Du vil i løbet af projektet blive præsenteret for de forskellige uddannelser inden for Hotel og Restaurationsbranchen, og opleve en branche med stor udvikling der ”aldrig står på flade fødder.
Projekt smed og industriteknik: En klassisk graverarm
Dette nye projekt skabes mellem to håndværk, der naturligt arbejder samme i virksomheder landet over - smede og industriteknikere. Opstarten på projekt foregår på smedenes værksted. Du vil få en naturlig fornemmelse for smedens dagligdag, samtidig får du lov til at snuse til den grundlæggende teori og gennemgående elementer i smedeuddannelsen, såsom at læse, producere og montere efter teknisktegninger. Du skal håndtere en CNC plasmaskærer og –kantbukker, og arbejde med forskellige svejseprocesser - som er omdrejningspunktet for håndværket. Når du forlader smeden, har I formet prototypen til jeres graverarm, som samtidig er skabt af genanvendelige materialer. Graverarmen skal du arbejde videre med over ved industriteknikerne.
Graverarmen kræver emner, der er skabt på industriteknikernes værksted. Du kommer til at stå ved en manuel drejebænk, hvor emnerne skal skabes ud fra teknisktegninger. Du skal lave programmeringer på CNC fræseren. Dit overblik og fornemmelse for sammenhænge bliver sat på prøve. En lille målefejl kan udfordre din mulighed for at samle graverarmen. Heldigvis kan man altid justere, når først fejlen er fundet. Dine arbejdsdage som industritekniker vil give dig et nuanceret indblik i deres dagligdag og arbejdspladskultur derudover vil du selvfølgelig fornemme det daglige studiemiljø, som emmer af en heftig blanding af teori og praksis.
Projekt elektriker og VVS: Den næste lampe klassiker
Dette projekt skabes også i samarbejdet mellem to håndværk. Opstarten på lampedesignet skabes i VVS’ernes værksted. Lampen laves ud fra et bærdygtighedsprincip med rørrester og genbrugsfittings. Uddannelsen som VVS og energispecialist, giver dig en grundlæggende viden om de tekniske installationer i beboelse og industri, som forsyner os med energi. Du lærer at udnytte energien optimalt, gøre vores bygninger og installationer moderne, intelligente, miljøvenlige og sidst, men ikke mindst; bæredygtige.
Næste fase af projektet skabes i elektrikernes værksted. Her skal du omkring grundlæggende el-teori, og genopfriske din viden om volt, watt, ampere og ohm. Der skal trækkes kabler, og der skal gennemtænkes et tændsystem, så lampen kan lyse – Du kommer til at anvende teori i praksis. Moderne bygninger bliver mere og mere intelligente og er fyldt med smarte tekniske løsninger. Som elektriker står du bag de installationer, der får samfundet til at køre.
Projekt automatiktekniker: Klassisk collage
Automatikteknikeruddannelsen er en bred uddannelse, hvor du kan få job inden for mange forskellige brancher, og man arbejder med alt fra simple maskiner til komplekse anlæg. Derfor kommer dette projekt til at afspejle forskelligartet arbejdsopgaver, disse afprøves i automatikteknikernes flotte nye værksted på Midtbyens Gymnasium. Det gælder om at indstille og regulere anlæggene, så de fungerer bedst muligt. Man sørger for den nødvendige programmering af computerstyrede anlæg og ved vedligeholdelse går man maskiner eller anlæg efter. Man renser, smører og justerer de enkelte dele og foretager kontrolmålinger. Alle disse processer foreviges i projektet og udstilles ved hjælp af en kreativ og bæredygtig collage
Projekt bygningsstruktør: Bænken, som kan føre os sammen
Projektet har til formål at øge dit kendskab til bygningsstruktør-uddannelsen. Igennem en praktisk opgave får du erfaringer med, hvordan en uddannelse som bygningsstruktør arbejder med grøn omstilling i praksis. Opgaven består i at konstruere en bænk i beton. Vi betoner projektet, så du får kendskab til social bæredygtighed, og hvordan vi arbejder med det i uddannelsen og på Mercantec. Du vil i forløbet stifte bekendtskab med både forskallings-, armerings- og støbearbejde, alle sammen grundelementer der kendetegner bygningsstruktørens hverdag.
Projekt anlægsstruktør: Regnvandet flyder - vi samler
Projektet har til formål at øge dit kendskab til anlægsstruktør-uddannelsen. Igennem en praktisk opgave får du erfaringer med, hvordan vi i uddannelsen som anlægstruktør arbejder med grøn omstilling i praksis. Der vil blive lagt fokus på opsamling og genanvendelse af regnvand. Hvordan opsamler vi regnvand og hvad kan vi benytte det til? Projektet vil bestå af de grundelementer der kendetegner anlægsstruktørens hverdag. Derudover vil du stifte bekendtskab med både praktisk kloakering- og belægningsarbejder.
Afslutning: Fernisering
Afslutningen på GF+ bliver en opsamling på de 10 indholdsrige uger. I vil få muligheden for at vise jeres produkter frem til familie og venner, mens vi hygger med vådt og tørt. I kommer selv til at sammensætte og fremstille menuen – som afslutning på ”madprojektet”.
Når du kommer dertil, er målet, at du vil være afklaret i forhold til dit uddannelsesvalg.